Reflexoteràpia

En la relfexoteràpia, la planta del peu, i el peu en el seu conjunt, representa de forma esquemàtica la totalitat del cos i els seus òrgans. Fa 4000 anys, en l’antiga Xina es va observar que el massatge no només influïa en la part del cos on s’aplicava, sinó que hi havia una influència que es reflectia sobre àrees corporals i òrgans molt distants. Aquesta observació va ser la base del naixement d’una nova teràpia manual: la reflexologia.

No obstant això, la reflexologia amb base científica es va gestar en el s. XIX. El doctor Fitzgerald, basant-se en coneixements anatòmics, va desenvolupar una teoria en la qual definia que el cos està recorregut longitudinalment per 10 línies energètiques, comparables als meridians d’acupuntura, el recorregut de la qual va des de les puntes dels dits dels peus fins al cap. Al seu torn, aquestes línies són dividides en 3 trams transversals, permetent-nos establir la posició del cos i òrgans als peus.

Aquest concepte va ser ampliat per la massatgista Eunice Ingman, qui va desenvolupar mapes dels peus i tècniques de tractament especials per a cada zona.

La reflexologia apunta a equilibrar el funcionament de cada òrgan, i per tant de cada sistema, donant per entès que el correcte funcionament dels sistemes comprenen l’estat de salut, sent la malaltia una disharmonia en algun dels plans: energètic, mental, emocional o físic.

Com tota teràpia complementària, la reflexologia té en compte tots els aspectes de l’ésser, brindant una millor canalització de l’energia a tots els nivells. Es tracta d’una tècnica que té en compte a la persones com un ésser complet i en la qual, a través de massatges sobre punts reflexos determinats, es destapen els canals, restaurant el flux energètic i calmant qualsevol dolor. Així mateix, s’aconsegueix restablir qualsevol disfunció, per no parlar del gran efecte tranquil·litzant que produeix, ja que en estimular els punts que corresponen al cervell, se segreguen endorfines.

Són múltiples els beneficis de la reflexologia: és relaxant, redueix l’estrès, millora la circulació, permet l’alliberament de toxines, equilibra els diferents sistemes, revitalitza l’energia, actua de forma preventiva, ajuda a millorar l’estat psíquic, i és gratificant tant per a qui el dóna com per a qui el rep.